In Memoriam Karel Bode

karel-bode3

Op 8 maart 1993 — dus nog vóór de feitelijke oprichtingsdatum trad Karel toe tot de Probusclub Geldermalsen. Karel was in het clubjaar 1995 – 1996, onze voorzitter.

Korte levensbeschrijving.
Karel werd geboren op 21 maart 1919 in Amsterdam. Na de HBS heeft Karel gestudeerd aan het Rijksinstituut tot Opleiding van Tekenleraren te Amsterdam.
Hij had in die jaren vrije toegang tot de colleges kunst- en cultuurgeschiedenis aan de Amsterdamse Universiteit en volgde met grote interesse Kostuumgeschiedenis.

In de periode 1939-1942 was Karel leraar aan de Hendrick de Keyserschool (dagschool UTS, avondschool Vrije academie) te Amsterdam. Hij verloor deze baan door het niet tekenen van de zgn. “loyaliteitsverklaring” jegens de bezetter.

In 1942 kwam Karel als technisch tekenaar terecht bij ‘De Technische Uitgeverij H. Stam’ en deed daar alles wat hij doen en leren kon.
In 1955 behaalde Karel het Vakdiploma voor het Uitgeversbedrijf.
Zo werd hij uitgever en o.m. hoofd van Studio en Kopijbewerking, freelance moderedacteur bij een viertal vaktijdschriften voor de kledingindustrie, chef van de Productieafdeling en in 1961/’62 uitgeleend aan Unesco als “Expert on extbookproduction” bij het Ministry of Technical Education van de Nassser regering in Cairo (Egypte).

In 1964 werd Karel benoemd tot directeur van “Stam” te Haarlem, in 1969 van “Educaboek” te Culemborg en tenslotte (1977) van ‘De Grote Oosthoek Encyclopedie’ te Utrecht.

Na ruim 40 dienstjaren bij Stam/Kluwer werd Karel in 1983 gepensioneerd.

In zijn werkzame leven bekleedde Karel, veelal gedurende enige jaren, o.m. de volgende nevenfuncties :
secretaris van de “Maatschappij voor Nijverheid en Handel West Betuwe”
lid Culturele Commissie van het Hoofdbestuur van “De Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen”
gedelegeerd bestuurslid van de “Nederlandse Bibliotheek- en Lectuurcentrale” (overkoepelend bestuursorgaan van alle bibliotheken in Nederland)

Na zijn pensionering was Karel is nog enige tijd bestuurslid van het Departement Geldermalsen van ‘t Nut en verder was hij medewerker van de “Bezoekdienst Weduwen en Weduwnaars” te Tiel.

Liefhebberijen.
Karel hielt graag lezingen en voordrachten en gezien zijn “gave” op dit terrein, is het niet verwonderlijk dat er regelmatig een beroep op hem werd gedaan. Enkele voorbeelden :
– Uit de geschiedenis van het verleidingselement in de kleding.
– Mithras, de onbekende Romeinse God
– Dionysos en de Villa van het mysterie
– De Katharen leven nog ….
– Giotto in Padua; de Scrovegni kapel
– Het Protevangelie van Jacobus

Tenslotte :
Karel heeft ook een paar publicaties op zijn naam staan, te weten :
– “Hoever gaat u met mij mee?” over appreciatie van moderne kunst
– “Meisje hoe zie je er uit?” over kleding en opmaakperikelen
– Tekst bij platenmapje “6000 jaar mode”
– “Mode en erotiek” 3 artikelen in Stam-stem (huisorgaan uitgeverij)
– Herziening P.Hagers “Inleiding tot het uitgeversberoep”
– “De Goede Herder, mens en God”, cultuurhistorisch achtergronden
– “De Goede Herder 2”, over de mutatie van Herder tot Lam Gods
– “Tot offering bereid”, over offergebruiken in de bakermat van onze beschaving

Karel was lid van de Vrijmetselaarsloge ‘De Edelmoedigheid’ in Tiel, van Kapittel ‘De Gouden Schakel’ in Arnhem, van Kapittel ‘De Gelderse Roos’ en van Bouwhut ‘De Stralenkrans” beiden te Wageningen.
Verder was Karel 9 jaar bestuurslid – waarvan 4 jaar als Grootmeester – van “De Orde van Vrijmetselaren onder het Hoofdkapittel der Hoge Graden in Nederland’, gevestigd in den Haag.

Karel Booden is op 20 februari 2009 overleden.

terug naar in-memoriam